Снимка: Bill Wegener

Слоници, маймуни и китове – баби гледат своите внучета

Въпреки че повечето диви животни не доживяват да видят своите внуци, или просто живеят далече от тях, в обществото на някои бозайници грижите на бабата към внучето са обичайна практика.

В матриархалното общество на слоновете бабата помага за оцеляването на малките. През 2016 г. д-р Мирка Лахденпера от Туркуския университет във Финландия изследва групи от полуопитомени слонове в Мианма, които живеят в плантации за добив на дървесина. Лахденпера установи, че слончетата, които живеят в едно стадо със своята майка и баба, имат осем пъти по-голям шанс да оцелеят, отколкото живеещите само с майка си, особено ако майката е по-млада. Не е ясно как точно бабата слоница помага на слончето и на майката, но Лахденпера предполага, че тя е полезна с опита си при намиране на храна или при спасяване от затъване в блато.

При маймуните лангури в Южна Азия бабата не само защитава своето внуче от нападения на други маймуни, кучета и хора, но и контролира поведението му и го пощи, казва канадската зооложка Ан Инис Даг в книгата си "Социалното поведение на възрастните животни" от 2009 г. Бабите кашалоти пазят малките, когато майката се отдалечава да търси храна.

Косатката може да живее десетки години след репродуктивна възраст. Най-старата известна косатка почина през 2016 г. на 100-годишна възраст. Възрастните животни помагат на малките да оцелеят, защото знаят местата с изобилие на храна.

Мъжките животни рядко общуват със своето пряко потомство и още по-малко с другите поколения. "Мъжките животни се съсредоточават във възпроизводството, а не толкова в грижите за малките," отчита Лахденпера.

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види