Снимки: Пресофис Red Bull

Втори българин в отбора на Red Bull

Никола Абаджиев е новият атлет в отбора на Red Bull. След Весо Овчаров той е вторият български състезател получил огромното признание да бъде част от най-добрите спортисти в световен мащаб. Никола е само на 18 години и като атлет на Red Bull през 2019 ще представя себе си и България на най-елитните кайт сърф състезания в света - GKA Wave & Strapless Freestyle Tour.

Никола споделя, че дължи любовта си към водните спортове на семейството си. "Спомням си как гледах баща ми да кара сърф и исках да бъда с него във водата и част от това върховно преживяване." Никола се състезава в кайт-сърфа, основно в дисциплината straplesshawaiian (кайт с дъска за сърф без страпове). Професионалният му път започва от България, където е национален шампион от хавайски сърф три поредни години от 2014 до 2016. Вече е постигнал много добри класирания на международни състезания.

2015: трети в състезанието MasteroftheOcean в Доминиканската република, въпреки че е най-малкият участник и се състезава срещу много по-опитни кайтисти;

2016: девети в последния кръг от Световната купа, организирана от Global Kite sport Association (GKA), в Дакла, Мароко;

2017: девети на Tarifa Strapless Kite surf Pro 2017, отново организирано от GKA

 

Коки, както всички го наричат, практикува и още спортове на дъска – като уинд сърф, кайт, сноуборд, или само сърф. Също така обича спусканията с маунтайн байк. След завършване на гимназията, иска да бъде студент по Океанология в Португалия, за да може да съчетава двете си страсти – океана и сърфа.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види