Снимка: George Schneider

Какво се знае за външната министърка на Австрия, на чиято сватба отива Путин

Елизавета Фохт, BBC

В Русия едва ли биха обърнали внимание на сватбата на 53-годишната министърка на външните работи на Австрия Карин Кнайсъл, ако не беше едно обстоятелство - сред гостите на тържеството ще бъде Владимир Путин. BBC разказва какво е известно за Кнайсъл, която руският президент лично ще дойде да поздрави.

Предстоящата визита на Владимир Путин в Австрия, вече втора за това лято, стана изненада. Медиите никога на са писали за това, че руският президент е близък приятел с Кнайсъл или нейния избраник, 65-годишния бизнесмен Волфганг Майлингер.

Подобни покани Путин не приема често, например през 2015 г. той не дойде на сватбата на своя говорител Дмитрий Песков, въпреки че неговата съпруга Татяна Навка разказваше, че държавният глава бил поканен на празника.

На сватбата, която ще се състои в южната част на федералната провинция Щирия на 18 август, Путин ще се отбие на път за Берлин, където го чакат преговори с германския канцлер Ангела Меркел.

Карин Кнайсъл оглавява външното министерство на Австрия от зимата на миналата година. Тя живее в неголяма ферма на юг от Виена. Министърката знае повече от седем езика, познава отлично Близкия изток и нееднократно е призовавала за диалог с Русия на фона на противопоставянето между Москва и Запада.

Експерт по Близкия изток

Кнайсъл е родена във Виена, но на четиригодишна възраст се премества в Аман, столицата на Йордания. Баща й е бил личен пилот на крал Хюсеин и му помогнал за създаването на националната авиокомпания Кралски йордански авиолинии. Майката на Кнайсъл е работила като стюардеса.

През 1970 г., заради започналата в страната гражданска война семейството на бъдещата министърка на външните работи на Австрия било принудено да напусне Йордания, но интересът на Кнайсъл към Близкия изток се запазил. В гимназията, например, тя активно следяла войната в Ливан и дори посветила на тази тема дипломната си работа.

В средата на 80-те години на миналия век Кнайсъл учила право и източни езици във Виенския университет. Тя продължила своето образование в Еврейския университет в Ерусалим и в Университета на Йордания.

В продължение на още една година Кнайсъл се занимавала с арабистика в Джорджтаунския университет в САЩ. През 1992 г. тя защитила в Националното висше училище по администрация във Франция дисертация, посветена на границите в Близкия изток.

Полиглот

Родният език на Кнайсъл е немският, което ще й позволи на сватбата да общува пряко с Владимир Путин, който владее този език.

Външната министърка на Австрия също така владее прекрасно арабски. Освен това тя говори английски, френски, италиански и испански, а също така знае иврит и унгарски. Неотдавна Кнайсъл започна да учи китайски.

"Понякога сънувам сънища на италиански, а друг път - на френски. Водя си дневник именно на френски, защото някои лични неща понякога ми е по-просто да отразя именно на (този език)", разказа тя пред в. "Файненшъл таймс".

Преподавател, журналист, дипломат

Кнайсъл започнала своята дипломатическа кариера в края на 80-те години на миналия век, когато постъпила на работа в министерството на външните работи на Австрия. За няколко години тя успяла да поработи в Париж и Мадрид. По време на стажа си във външното министерство Кнайсъл основно се специализирала по проблемите на Близкия изток.

По-късно тя се съсредоточила върху кариерата на преподавател. За 10 години Кнайсъл успяла да поработи в няколко университета във Виена, няколко европейски училища, а също в учебни заведения в Ливан.

Студентите й изучавали международно право, историята на Близкия изток и енергийните пазари. Кнайсъл е автор на няколко научни труда и нехудожествена литература, включително автобиографията "Моят Близък изток".

От 1998 г. Кнайсъл също е работила като журналист на свободна практика, например в Словения, за в. "Пресе". Нейни статии са излизали и във в. "Нойе цюрхер цайтунг". По същото време Кнайсъл започна да се изявява като експерт по Близкия изток. Тя често можеше да бъде видяна в ефира на австрийската национална телевизия.

Добри отношения с Русия

Австрийските власти през последните години се придържаха към умерена в сравнение с други страни от ЕС позиция по повод действията на Русия. След идването на власт на новия кабинет, в който влиза и Кнайсъл, от Виена по-често започнаха да се чуват предложения за подобряване на отношенията с Русия.

Австрия е единствената голяма страна от ЕС, която не изгони руски дипломати след отравянето в Солсбъри на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му. "В трудни времена е необходимо да се поддържа диалог", каза тогава Кнайсъл.

През март тази година министърката заяви, че Австрия е готова да стане посредник между Москва и Лондон. Кнайсъл е призовавала и за сътрудничество с Русия в Близкия изток.

"Трябва да си сътрудничим с Русия в Сирия, Йемен, Иран, в частност по въпроси, засягащи ядреното споразумение с Иран. Надяваме се, че Русия ще може да повлияе на Иран, особено що се отнася до иранското присъствие край границите на Израел в Сирия", каза тя в интервю за австрийската телевизия.

Медиите освен това споменаваха Виена като едно от възможните места за срещата на върха между Владимир Путин и Доналд Тръмп, но в крайна сметка, президентите на Русия и САЩ се срещнаха в Хелзинки.

Именно визитата в Австрия стана първото задгранично пътуване на Путин по време на новия му президентски мандат. Там той проведе преговори с президента на Австрия Александър ван дер Белен и с федералния канцлер Себастиан Курц.

При посещението си президентът на Русия положи венец пред паметника на воините от Съветската армия, загинали за освобождението на Австрия от фашизма, като тогава той бе съпровождан от Кнайсъл. По същото време тя е поканила Путин на сватбата си.

Твърда позиция към мигрантите

Кнайсъл е член на коалиционното правителство на Австрийската народна партия (АНП) и дясната Австрийска партия на свободата (АПС).

АПС спечели победа на изборите, след като обеща да засили сериозно контрола над мигрантите.

В разгара на миграционната криза през 2015 г. Кнайсъл заяви, че бежанците се стремят към ЕС по икономически причини, а не заради войни. Мнозинството мигранти са "млади хора, пълни с тестостерон", които не могат да си намерят жена, защото нямат работа и дом, а това означава, че не могат и да получат необходимия "статут на човека в традиционното общество", каза тя.

Кнайсъл нарече "безсмислица" споразумението между Турция и ЕС за нелегалните мигранти. Тя разкритикува канцлера на Германия Ангела Меркел за "извънредна безгрижност" заради селфи с бежанци.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види