Снимка: Пресофис Hartswood Films

Истинските герои, вдъхновили някои от най-известните персонажи в книгите и филмите

Ще се изненадате, ако разберете колко от любимите ви кино и литературни герои са изградени по реални съществували хора. Всъщност някои от най-популярните и обичани герои са имали прототипи в историята, които са били не по-малко колоритни.

Ето кои са най-известните сред тях.

Хирам Бингам III

Името на професор по история на Южна Америка Хирам Бингам се прочува през 1911 г., когато американецът открива за модерния свят съществуването на древния град на инките Мачу Пикчу. Откритието в перуанските Анди, защото изоставеното селище е останало в тайна за около 400 години за всички, освен за малка група местни, които живеят в планината. Така Бингам става знаменитост в археологията, без самият той да е археолог. И едва ли професорът от Йейл e предполагал, че ще стане кино вдъхновение.

Във филма "Secret of the Incas" от 1954 г. актьорът Чарлтън Хестън влиза в образа на американеца Хари Стийлс. Персонажът иска да намери митично златно слънце на инките, което според легендата се намира в Мачу Пикчу. Стийлс очевидно е изграден по образа на Бингам, но кино героят все пак е фикционален, затова има доста по-алфа подход към нещата, свежо чувство за хумор и лека склонност към иманярство. А, да - и успява да намери привлекателна дама дори в Андите. Напомня ли на някого?

Стивън Спилбърг и Джордж Лукас очевидно са си водили записки по "Secret of the Incas", защото Индиана Джоунс е преработена версия на Хари Стийлс, а двамата герои дори са облечени по един и същи начин. В този смисъл Инди е обогатеният вариант на Хари Стийлс, чийто образ пък е изграден по действително съществувал човек.

До голяма степен персонажът на Индиана Джоунс напомня и на Джеймс Бонд, но Инди не пие мартини, ами бяга от търкалящи се камъни в индиански храмове. Все пак тази прилика не е случайна - самият Джордж Лукас твърди, че отчасти вдъхновението за персонажа е дошло от превъплъщенията на Шон Конъри като агент 007.

Дейв Тоски

Тоски е толкова ярка фигура, че просто няма начин да не вдъхнови поне няколко полицейски филма. Американецът прави кариера в полицията на Сан Франциско и оглавява прочутото разследване на серийните убийства в града по случая "Зодиак". Случаят е един от най-големите в Америка за 20 месеца, а Тоски е шармантен през цялото време на разследването. Той привлича вниманието на медиите с прическата си, както и с карираните костюми, папийонките и огромните шлифери, които носи.

По това време Тоски е най-известният полицай в Америка и оставя такава следа в съзнанието на хората, че вдъхновява създаването на някои от най-запомнящите се кино ченгета.

Стив Маккуин използва Тоски като прототип за героя си в "Bullitt", а същото прави и Клинт Истууд в "Мръсния Хари". Всъщност цялата поредица за Мръсния Хари е базирана върху убийствата на Зодиак, който във филмите е прекръстен на Скорпиона.

За разлика от Тоски обаче Мръсния Хари накрая успява да залови смъртоносния маниак. Марк Ръфало пък изигра самия Дейв Тоски във филма на Дейвид Финчър Zodiac.

Хоакин Муриета

Истинската личност на Хоакин Муриета е потънала в мъглите на времето, затова той е повече популярен като фолклорен герой от типа на Робин Худ.

Според легендата мексиканецът е сред мнозината, които се стичат в Калифорния по време на Златната треска между 1848–1855 г. Муриета намира злато, но е пребит и ограбен от американски миньори, които изнасилват съпругата му.

Тогава Муриета събира банда, с която започва да преследва миньорите и успява да ликвидира поне шестима от тях. Останали извън закона, Муриета и хората му започват систематични рейдове срещу миньори и заселници, като броят на жертвите им е над 40 души.

Американското правителство реагира като обявява награда за главата на Муриета и изпраща Тексаските рейнджъри след него. Рейнджърите откриват бандата и убиват самия Муриета в битка, а после отрязват главата му, слагат я в буркан с алкохол и я показват срещу пари из цяла Калифорния. Това е краят на Хоакин Муриета, но е началото на легендата за него. Мнозина не вярват, че той наистина е убит, а сестра му твърди, че главата в буркана не е неговата. Трагичната съдбата на мексиканеца и слуховете около него преекспонират историческите събития и го превръщат в идеалната фигура за фолклорен герой - Муриета се е опълчил на американците, отмъстил им е и накрая е загинал в бой.

Муриета е вдъхновение за мнозина, включително и за племенника му, известен като Прокопико. Самият Прокопико става бандит, при това доста по-деен и смъртоносен от чичо си. Прокопико е един от най-известните разбойници в цялата история на Калифорния. Убийствата му никога не са доказани и той е бил в затвора два пъти, но за кражба на добитък.

Тези буйни натури със сигурност са повлияли на американския писател Джонстън Макъли, който публикува разказа си "The Curse of Capistrano" в едно списание  през 1919 г. Героят му е персонаж, изграден в класическите традиции на латино фолклора. Той е благородник с добро сърце, маскиран майстор на сабята, който в същото време е неустоим за дамите. Картината щеше да е пълна, ако свиреше на китара.

Причината, поради която американски автор е повлиян да напише за мексикански персонаж в началото на 20. век, вероятно отчасти се дължи на отзвука в САЩ, който има Мексиканската революция, която бушува по същото време. Иначе Зоро е най-популярният мексикански персонаж по света, на когото са посветени редица филми, сериали и книги.

Джон Грей

Джон Грей е английски поет от епохата на Романтизма, както и талантлив преводач от френски. Той е известен сред бохемските кръгове в Лондон със своята красота и дори е сравняван с гръцкия бог Адонис.

Грей има връзка с Оскар Уайлд и това е причината да бъде написана книгата "The Picture of Dorian Gray". Сюжетът разказва за невероятно красивия младеж Дориан Грей, който има своя рисунка на картина. Той продава душата си, за да остане вечно млад, а картината остарява и попива пороците му вместо него.

Оскар Уайлд не си прави труда да скрие за кого е написана книгата. Фамилията на героя му води директно към прототипа, а дорианците са древно гръцко племе, които били известни с хомосексуалните си връзки. Това е причината Джон Грей сериозно да се дистанцира от книгата и автора й.

Джоузеф Бел

Джоузеф Бел е правнук на Бенджамин Бел, който е считан за първия шотландски научен хирург. Самият Джоузеф става един от най-знаменитите британски медици през 19 в. и дори е личен лекар на кралица Виктория при посещенията й в Шотландия.

Бел работи като преподавател в университета в Единбург, но практикува Кралската болница в града, където като чиновник работи Артър Конан Дойл. Дойл е впечатлен от невероятната прозорливост на доктора, който понякога кани в кабинета си случайни хора от улицата и само с наблюдение успява да разкрие техните професии или навици.

Из Единбург се разчува за уменията на доктора и той на няколко пъти се включва в полицейски разследвания. Бел е експерт по разследването на мистерията Ардиамонт и свидетелства в съда на делото. Покрай убийствата на Джак Изкормвача докторът прави собствено разследване, а резултатите предоставя на Скотланд Ярд.

Джоузеф Бел е първият, който започва да прилага научен подход в полза на закона и по този начин поставя началото на криминологията. Така че вероятно не е странно, че именно той е вдъхновил Артър Конан Дойл да създаде най-известния детектив на света - Шерлок Холмс.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види