Natural Born Killers (1994)

Най-опасните екранни двойки

Те са млади, те са влюбени и за тях законът не значи нищо. Тръпката от любовта им се усилва от факта, че са преследвани, а смъртта винаги се вози до тях в колата. Най-опасните екранни двойки са различни, но в същото време си приличат, защото първообразът е един.

Natural Born Killers, 1994 г.

Мики (Уди Харелсън) и Малъри (Джулиет Люис) са две отрепки от американския Среден Запад, които са силно привлечени един от друг. В постоянна безпътица и с много тежко детство, двамата намират опора един в друг, докато фрустрацията от миналото им катализира истинска кървава баня по пътя им между щатите Ню Мексико и Невада.

"Natural Born Killers" е единственият по-сатиричен филм на Оливър Стоун, а оригиналният сценарий е дело на Куентин Тарантино, което обяснява високия брой на убийствата във филма, в който участват още Робърт Дауни-Джуниър, Томи Лий Джоунс и др.

Като персонажи Мики и Малъри са реплика на Бони и Клайд, но в далеч по-откачен, агресивен и непредсказуем вариант. Именно огромната доза насилие отблъсква част от зрителите от този филм. За останалите обаче "Natural Born Killers" е култова сатира на американските медии, които биха издигнали всякакви чудовища, стига да ги експлоатират докрай за собствените си цели.

Въпреки всичко филмът е един от най-успешните на Оливър Стоун, както и сред най-популярните в жанра.

 

Pulp Fiction, 1994 г.

Този филм излиза в същата година като "Natural Born Killers" и двете основни двойки персонажи силно си приличат. Очевидно в средата на 90-те нихилистичните герои са повече от вървежни или всичко това може да бъде обяснено с факта, че сценариите и на двата филма са писани от Куентин Тарантино.

Филмът започва със Зайчето и Тиквичката, които са в една закусвалня и в типичен Тарантино стил Тиквичката изнася продължителен монолог по умопомрачително съждение. След гореща целувка започва обирът на закусвалнята.

Тази двойка също надминава Бони и Клайд по силата на някаква нескрита лудост в отношенията между героите. Двамата са като една перфектно работеща машина за престъпления и не изглеждат като да имат съществени разногласия във връзката си.

Зайчето и Тиквичката са добър пример за това, че ако на психопатите въобще им се получават връзките, то те се получават направо убийствено.

 

Bonnie and Clyde, 1967 г.

Този филм разказва истинската история на двама бандити, които сякаш са направени, за да бъдат герои по страниците на вестниците. Бони и Клайд са представени като млади, лудо влюбени и същевременно с опасни смъртоносни престъпници, които са издирвани в цялата страна.

Най-известната криминална двойка - Бони Паркър и Клайд Бароу са начело на бандата Бароу, която обира банки в САЩ през Голямата депресия. Бандитите бързо се прочуват в новините с дръзките си действия и с непоколебимостта, с която ликвидира всяка опасност, независимо дали тя носи значка или не. 

В действителност Клайд Бароу и неговите момчета са главните действащи лица в престъпленията, но пресата се влюбва в Бони Паркър. Когато са открити нейни снимки с пура в уста и автомат в ръце, тя тотално излиза извън канона на американската жена през 30-те години и получава митологичен статут. Но нейният образ е силно преекспониран от медиите, защото Бони не знае да стреля и не участва в операциите на бандата. Бони и Клайд са убити през 1934 г. в щата Луизиана, след като попадат на полицейска засада.

Когато филмът излиза по екраните, легендата за опасната двойка вече е циментирана в  съзнанието на хората. Фей Дънауей и Уорън Бийти като Бони и Клайд пък са първата подобна екранна двойка в историята на киното.

В някакъв смисъл филмът на режисьора Артър Пен разказва историята, която Оливър Стоун иронизира в "Natural Born Killers". Млади, влюбени престъпници, които се гаврят със закона и стават известни по медиите. Част от причината тези образи да са толкова популярни, вероятно се дължи на мечтата, че системата може да бъде пробита, поне за малко.

 

Double Indemnity, 1944 г.

Това е легендарен филм от един също толкова легендарен американски режисьор. Били Уайлдър е сред знаковите имена на американското кино, а този филм е един от най-добрите в кариерата му, както и първият филм ноар въобще. Самият Уайлдър е съсценарист на филма, а другият сценарист също е доказано име. Реймънд Чандлър добавя щипка от своята магия, което прави продукцията завършен шедьовър.

Фред Макмъри играе Уолтър Неф – застрахователен агент, който започва бурна връзка с Филис Дитричсън (Барабара Стенуик), която е съпруга на негов клиент. Впоследствие двамата по естествен път стигат до плана да убият съпруга й да вземат парите от застраховката му. Опасната двойка дори вдига залога, защото иска двойно обезщетение за смъртта на господин Дитричсън.

В Double Indemnity влюбените не убиват стихийно, като в предишните, но пък комбинацията от застрахователен агент и домакиня изглежда не по-малко опасна.

 

Badlands, 1973 г.

Режисьорът Терънс Малик със сигурност е бил вдъхновен за филма си от истинската история на Чарлс Старкуедър и Карил Ан Фугейт, Старкуедър е 19-годишен дегенерат с избухлив нрав, който се влюбва в 14-годишната Карил. Младежът е с разклатено психическо здраве и от един момент нататък придобива чувството за недосегаемост. Затова той убива семейството на Карил и я отвежда, като я лъже, че те са заложници и тя трябва да му съдейства. Двамата побягват из американските пътища и Карли става свидетел на 11 убийства в щатите Небраска и Уайоминг в края на 50-те. В повечето случаи двамата просто нахълтват в къщите на хората и после Старкуедър избива всички до един.

Двамата са заловени през 1958 г. и Чарли е екзекутиран. Карил получава доживотна присъда, защото съдът преценява, че тя не е избягала нито веднъж, когато е имала такава възможност, и по този начин е съдействала за престъпленията. По-късно присъдата й е намалена на 17 години зад решетките.

Филмът е доста по-лека интерпретация на истинските събития, но влянията си личат. Старкуедър е изигран от Мартин Шийн, който в "Badlands" изглежда като образ, изваян по легендарния холивудски актьор Джеймс Дийн. Дийн е починал само 4 години преди случая на Старкуедър и Карил, а бунтовният му образ с цигара в уста и характерна прическа са откровено заимствани в построяването на героя във филма.

В "Badlands" режисьорът Малик е добавил и солидна романтична история между двамата - героят на Мартин Шийн е твърде буен за малкия град в Средния Запад, в който живее. Той започва връзка 15-годишно момиче (Сиси Спейсик) и двамата заживяват на едно дърво в гората. Когато след тях тръгва хайка, двамата влюбени подготвят серия от смъртоносни капани за преследвачите си.

 

Wild at Heart, 1990 г.

Филмът е направен по едноименния роман на Бари Гифърд от 1989 г., а Дейвид Линч първоначално е мислил само да продуцира филма. По-късно той става режисьор, както и сценарист на продукцията и именно заради това "Wild at Heart" изглежда толкова непоносимо странен на моменти.

Във филма Никълъс Кейдж е Сейлър Рипли, а Лора Дърн е Лула Форчън, които бягат от Нос Страх, Северна Каролина, за да бъдат заедно. Майката на момичето не одобрява Рипли и изпраща гангстери, които да го убият и да върнат момичето.

Филмът получава противоречиви мнения, когато излиза по кината, но все пак носи добри доходи от боксофиса и дори печели Златната палма на фестивала в Кан през 1990 г.

Сред най-забележителните изпълнения в "Wild at Heart" са поддържащите роли на Уилям Дефо и Даян Лед.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види