Снимка: Gregory Hayes

Патология ли е да си нарцис?

Нарцисистите са непоносими в желанието си да привлекат внимание, но изследователи твърдят, че всъщност те разполагат с повече възможности да бъдат успешни. Макар че личностните им характеристики изглеждат отрицателни, чувството за превъзходство им дава онази "психическа сила", която ги стимулира да не се отказват.

Според международен екип изследователи нарцисистите са най-добри в обучението, работата и… любовта.

Очарователни и мотивирани

Според психолозите нарцисизмът заедно с макиавелинизма и психопатията  оформят така наречената "тъмна триада”. Нарцисистите са склонни да се съсредоточават върху себе си, да бъдат суетни и постоянно се нуждаят от възхищението на другите.

Според Костас Папагеоргиу, изследовател в Queen'sUniversity в Белфаст, Северна Ирландия, проучванията показват, че нарцисистите като цяло са социално успешни, те не допускат да бъдат отхвърляни, а нуждата от внимание ги прави очарователни и мотивирани.

"Ако можем да се откажем от конвенционалните социални разбирания и се фокусираме върху това, което е успешно, нарцисизмът може да се окаже положителна характеристика”, казва психологът. "Ако сте нарцисист, вие мислите, че сте по-добър от другите и заслужавате да бъдете възнаграден. Това може да е непоносимо за хората около вас, но безграничната  самоувереност е това, която ви кара да приемате предизвикателствата".

Всичко е за мен

Днес нарцисизмът е видим навсякъде, казва Папагеоргиу, разпространява се чрез попкултурата, независимо дали става дума за социалните мрежи, реалити  програмите или политиката. Ученият е част от екип, включващ преподаватели  от KingsCollegeLondon, ManchesterMetropolitanUniversity  и UniversityofTexas, който анализира резултатите от изпитните тестове в средното училище, за да покажат как се представят младежи с определи нарцистични изяви.

След анализ на резултатите на повече от 300 младежи от едно средно училище в Италия, те установяват, че склонните към нарцисизъм показват по-високи оценки от предварително проведените IQ тестове. Освен че са егоцентрични и имат нужда да доминират, нарцисистите притежават висока степен на емоционална устойчивост и решителност. И макар че не са по-умни, те проявяват по-голяма увереност и се представят по-успешно от връстниците  си с по-високо IQ.

Изкусителни чудовища

По-късно тези предимства се проявяват в университета, в работата и дори в любовта. Според Папагеоргиу нарцистите имат по-голям успех в любовните връзки, защото "Те са харизматични и щом отделят толкова време, за да бъдат очарователни и да преследват желания обект, то резултатът за тях се оказва и  по-успешен".

Склонността към нарцистични прояви може да има генетична онаследеност,  тъй като, ако в еволюционното си развитие нарцисистите са имали повече сексуални партньори, те са предали гените си на повече хора. В потвърждение на това е фактът, че почти 60% от нарцисизма е наследствен, останалите зависят от околната среда, твърди Папагеоргиу.

"Нарцисистите могат да съсипят живота на хората около тях и в това няма нищо неизбежно, защото могат да се предприемат стъпки за ограничаване въздействието на тези техни личностни особености”, казва психологът. "Бихте могли да ги контролирате, вместо те да ви контролират".

Според Папагеоргиу тези личностни характеристики не бива да се разглеждат като "добри или лоши", а като "продукт на еволюцията" и "израз на човешката природа".

 по BBC

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види