Снимка: Getty Images

Пол Маккартни, художник, писател, музикант… и рожденик

Пол Маккартни е английски певец и композитор, който отдавна е записал своето име не само в музикалната история на 20. и на 21. век, но и в културния облик на това време. Той се ражда в едно от предградията на Ливърпул на 18 юни 1942 г.

През 1957 г. заедно с Джон Ленън създава групата "The Quarry Men". През 1960 година групата претърпява изменения и се превръща в "The Beatles". Първоначално излиза пред публика в Германия, а след това в Англия. Началният триумф идва с песента "Love Me Do" и това се превръща в старта на един възход, който ще обхване целия свят и ще прекрачи границите на века. Появяват се "Let It Be", "Yesterday", "And I Love Her", "Yellow Submarine", "Help!".

След разпадането на "The Beatles" през 1971 г., Маккартни създава групата Wings. Соловата кариера на Пол Маккартни е била най-успешната от всички "бивши Бийтълс" - през 70-те и 80-те години на миналия век неговите произведения неизменно са сред най-популярните. Общото разпространение на записите му до 1979 г. е повече от 100 милиона копия, което води до записването му в книгата на Гинес като най-популярния рок музикант в света.

През 1981 г. Пол започва да изнася солови концерти и да изпълнява дуети с млади изпълнители (Майкъл Джексън, Стиви Уондър). В средата на 90-те години се заема с още нещо – да композира музика за симфоничен оркестър. Още едно от неизброимите доказателства за огромната популярност на Маккартни е албумът му "Flaming Pie" (1997), за който той получава 81-вия си "златен диск".

Пол Маккартни става известен и с благотворителната дейност, която развива - той отделя значителни средства за програми за превенция и борба с алкохолизма, както и за други хуманитарни проекти. На 11 март 1997 г. Маккартни става сър Пол, получавайки от ръцете на кралицата едно от най-високите отличия във Великобритания - Орденът на жартиерата.

И понеже сър Пол Маккартни е известен преди всичко и най-вече заради лиричния си принос в "TheBeatles", ето няколко цитата от него:

"В крайна сметка, любовта, която ти приемаш, е равна на любовта, която ти създаваш."

"Ние бяхме много добри приятели, преди "The Beatles" да започне да се разпада, когато се появи Йоко. Това приличаше на старо, войнишко приятелство, което се разпада при звука на сватбените камбани."

"Аз помня какво е да не си известен. Не те пускат във всички клубове и не можеш лесно да се добереш до момичетата. Не са ти останали никакви нерви, нито пък пари."

"Никой от нас не искаше да бъде бас-китарист. В нашите представи това беше дебело момче, което свири там някъде отзад."

"Аз винаги съм правил само тази музика, в която вярвам. Истината е, че феновете винаги ясно чувстват лъжата."

"Всичко, което съм искал да кажа, е в моята музика. Ако ми се прииска да добавя още нещо – ще напиша песен."

"Ние не се учим да бъдем артисти, художници или писатели. Ние се учим да бъдем."

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види