Снимки: Creative Boom

Младият японски последовател на Дали, който изумява

Кота Ямаджи е художник, роден през 1991 г. в Токио, Япония. През 2015 г. завършва бакалавър по графичен дизайн на университета "Тама". Вдъхновен от специалността си и от наследството на сюрреализма и японската култура, той създава образи, които комбинират няколко художествени традиции в едно.

Кота Ямаджи определя себе си като последовател на Салвадор Дали. Творчеството му интерпретира различни обекти – плодове, зеленчуци, черепи, статуи, чрез методите на сюрреализма и поп арта по провокативен, интригуващ и някак си зловещ начин. Точно така, както сюрреалистичното изкуство умее да прави това, в творбите му има нещо, което може да ни накара да поемем дълбоко въздух и да се замислим къде точно започва реалността и къде е нейният край, от който тръгва чистата фантазия. Вероятно отговорът на този въпрос ще е завинаги невъзможен до край.

По-надолу представяме част от интервюто на Кота Ямаджи, дадено за списание Culture trip:

Как бихте описали вашия стил?

Сюрреалистично поп изкуство.

Наскоро режисирахте видеоклип за Tilt Six. Изкуството беше по-мрачно и по-страховито от обичайния ви стил. Това ли е нещото, което бихте искали да включите повече в своето изкуство?

Харесва ми визуалният стил да е не само поп-арт, но и нещо по-дарк. Мислех, че комбинацията от вокалоиден звук и тъмни визуализации би била интересна.

Коя е любимата ви част от Вашата собствена колекция?

Момче с глава на лайм от ето този проект.

Какво или кой Ви вдъхновява?

Харесва ми сюрреалистичното изкуство, като Рене Магрит, Салвадор Дали. Светът на сюрреализма е хаос, но красив и вдъхновяващ за мен.

И тъй като той е все пак доста млад, ще припомним думите на неговия вдъхновител Салвадор Дали за източника на творческата енергия: "Най-добрият ми приятел е моята налудна младост."

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види