Честит рожден ден на Бебел Жилберто!

Името на Бебел Жилберто традиционно се свързва преди всичко с музикалния стил боса нова, който тя с творчеството си превръща в свой синоним. Тя е дъщеря на друга боса новата легенда - Жуау Жилберту, и певицата Миуша. Нейният чичо по майчина линия - Чико Буарке де Холанда е един от най-почитаните бразилски певци и композитори. Втората й майка - Аструд Жилберто дава гласа на една от най-популярните боса нова песни – "Тhe girl from Ipanema". Това, което прави Бебел различен артист, е от една страна наследеното старо, а от друга – промененото ново, защото чрез своя специфичен стил и глас тя взема боса-новата за ръка и я изкарва на сцената на модерното, леко електронно понякога, звучене.

Бебел Жилберто е родена на 12 май 1966 г. в Ню Йорк, където родителите й са за кратко. После се връщат в Бразилия. В името на това да продължи семейната традиция, тя взема уроци по пеене от майка си и скоро започва да пее в детски хорове, както и в няколко мюзикъла. На 9 години тя се появява на сцената с майка си и още тогава става ясно, че тя няма да е просто наследник, а автономен изпълнител със свой собствен, уникален глас.

"Обичам да мисля, че съм нещо повече от един невероятен успех", заявява по-късно Жилберто за себе си, след изминаването на немалко години от появяването й на сцената. "Много от моите песни, като Preciso Dizer Que Te Amo, бяха повторно записан от други артисти и са хитове, така че знаех, че съм добър автор на песни." Жилберто напуска Рио де Жанейро и заминава за Ню Йорк през 1991 г., когато все още не е известна и не владее кой знае какъв английски. Докато работи като модел, детегледачка и сервитьорка, тя продължава да посвещава време и енергия на музиката си, което скоро довежда и до раждането на един от първите й хитове.

Бебел Жилберто цял живот спори с баща си за това какво трябва да представлява боса нова музиката, но въпреки това през 1998 г. се появява заедно с него на една сцена. Тя често отбелязва, че си дава сметка, че феновете на баща й очакват от нея едно звучене, но когато я чуят, получават нещо съвсем различно и това не винаги ги удовлетворява.

Така се стига и до първия й международен соло албум, Tanto Tempo, през 2000 г. Албумът, който Вашингтон пост по-късно определя "пастелно тонирана, електроника-подплатената актуализация на боса нова", е издаден от Suba (Митар Суботич, сръбски продуцент, живял в Бразилия), който умира през 1999 г. В допълнение към неиздавани до този момент песни, Tanto Tempo включва и кавъри на класически боса нова мелодии - "Това е тих триумф, съвременен брак на класически стилове и нови технологии", се казва в едно ревю на Би Би Си.

Tanto Tempo става третият най-продаван бразилски албум в Северна Америка. Той също носи на Бебел Жилберто две номинации за латино Грами през 2001 г. за най-добър нов изпълнител и най-добър музикален албум.

За записването на втория си международен албум тя търси помощта на Мариус де Врийс, продуцент, известен с работата си с нашумели женски изпълнители като Бьорк, Мадона, и Ани Ленъкс. Жилберто каза, че изборът й е "американизиран", макар че тя записва втория си "автобиографична" албум в четири града: Ню Йорк, Лондон, Рио де Жанейро и Салвадор.

С Momento (2007), нейният трети албум, тя сякаш прави сливане между първите два и най-вече неговата цел, която и постига, е да утвърди Бебел Жилберто като изпълнител отвъд националните граници както на Бразилия, така и на Америка.

All in One, излиза по цял свят на 29 септември 2009 г., е издаден в Бразилия от Universal Music и може би е най-малко електронният албум на Жилберто, който по-скоро я връща към класическото унаследено звучене.

От създаването на Tanto Tempo през 2000 г. той е продаден в повече от 2,5 милиона екземпляра и е представен на седем филмови саундтрака (един от най-известните "Яж, моли се и обичай") и още седем телевизионни сериала (например "Сексът и градът").

Част от постъпленията от продажбите на своите албуми Бебел Жилберту дарява за повишаване на осведомеността и средствата за борба със СПИН и свързаните с него здравни и социални проблеми.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види