Снимки: Getty Images

Музикантите в науката

Изкуството и науката си приличат в своята абстрактна безкрайност, затова не е учудващо, че някои артисти имат интерес към сферата на науката.

Малцина сред музикалните звезди обаче блестят на полето на познанието. Те са талантливи, те са умни и ги познавате най-вече от изявите им на сцената. Ето кои са те:

Брайън Мей

Брайън Мей е един от най-добрите примери за музиканти, които имат значимост в научния свят.

Брайън демонстрира учудващи познания, докато учи физика и математика в Imperial College в Лондон между 1970-1974 г. Младежът е сред най-обещаващите млади учени, а сред феновете  е популярна историята как той и неговият баща са направили първата му китара от една греда в камината на семейната къща. През цялото време докато учи Брайън свири в рок група, наречена Smile, която сменя името си на дръзкото Queen.

През 1974 г. потенциалът на Queen започва да дава плодове и те са на гребена на вълната с първия си хитов сингъл "Killer Queen". Брайън Мей изоставя научната кариера, за да се посвети на китарата и инстинктът му не бърка. Queen са една от най-успешните групи в историята с над 200 млн. продадени бройки от албумите им по света, а Мей се прочува с характерен, виртуозен стил на свирене.

През 2006 г. музикантът се завръща в университета, за да завърши докторантурата си. Мей я взима през 2008 г. на церемония в Роял Албърт Хол и всичко това не е случайно, защото оставя своя следа в науката.

Британецът намира време за науката и пише, заедно със сър Патрик Мур и Крис Линтот книгите "The Complete History of the Universe" и "The Cosmic Tourist". Брайън Мей е толкова почитан в астрофизичните среди, че Астероид 52665 Brianmay е наречен на него на 18 юни 2008 г.

През 2014 г. китаристът е сред създателите на кампанията Asteroid Day, а междувременно той участва в редица научни филми и програми. Сред всичко това, заедно с музиката, Брайън Мей е ректор на Liverpool John Moores University между 2007-2013 г. Може би наистина само гений би могъл да се справи с всички тези начинания по еднакво успешен начин.

Грег Графин

Графин е едно от най-известните имена от американската пънк сцената от 90-те години насам. Bad Religion са сред най-непримиримите и политически ориентирани групи в САЩ, а Графин е гласът на целия гняв. С 16 издадени албума от 1980 г. до наши дни и огромна маса от фенове, бандата е една от най-успешните в своя жанр.

Междувременно вокалистът Грег Графин става магистър по геология от университета UCLA в Калифорния, а след това и доктор по зоология от университета Корнел. Успоредно с музикалната си кариера, той успява да изгради име в една сфера, която е много далеч от пънка.

Графин получава наградата Rushdie за културен хуманизъм през 2008 г., а през 2010 г. е публикувана книгата му "Anarchy Evolution". Тя е написна в съавторство със Стив Олсон, а премиерата съвпада с издаването на албума на Bad Religion – "The Dissent of Man." Кореспонденцията на Графин с историка Престън Джоунс пък довежда до съставянето на книгата "Is Belief in God Good, Bad or Irrelevant? A Professor and Punk Rocker Discuss Science, Religion, Naturalism & Christianity" през 2006 г.

С времето Графин навлиза в по-спокойните води на едно творчество, което е вдъхновено от фолклорни песни от 19. век, а научната му кариера продължава като учител. Музикантът преподава природни, земни и космически науки в UCLA и води курс, посветен на Еволюцията, в университета Корнел. Музикантът издава следващата си книга "The Population Wars" през 2015 г.

Мира Аройо

 

Мира Аройо направи име с групата Ladytron в началото на века. Нестандартният им електронен поп бързо става популярен, а последвалите пет албума и многобройни ремикси са свидетелство за значимостта им на британската сцена.

Мира Аройо е кийбордист и вокалист на групата, която е създадена през 1999 г. в Ливърпул. Мира е родена през 1977 г. в София в семейство от еврейски прозиход. Семейството се мести в Израел, а после във Великобритания, където момичето показва голям талант в музиката и науките. Тя дори се развива в академичните среди и учи за доктор по генетика.

Когато се е наложило да избира между музиката и науката, Мира избира първото.

Декстър Холанд

 

The Offspring пробиват в мейнстрийм музиката с албума Smash през 1994 г. и до края на хилядолетието са една от най-хитовите групи, заради парчетата, които се въртят до втръсване по MTV, като това:

И ако историята на The Offspring се развива по някакъв предначертан сценарий за ъндърграунд герои, които се превръщат в карикатури на самите себе си, то вокалистът Декстър Холанд прави сериозна кариера в науката.

Всъщност Декстър би могъл да бъде успешен учен без никакви проблеми. Пънкарят е отличникът на класа си, когато завършва гимназията през 1984 г. По онова време той обича математиката колкото музиката.

По-късно Декстър става бакалавър по молекулярна биология от университета на Южна Калифорния, но се налага да избира и китарата печели пред формулите. Декстър Холанд защитава докторантурата си през 2017 г.

Том Шолц

 

Най-вероятно никога не сте чували за Том Шолц, нито за групата му Boston, но най-вероятно поне веднъж в живота си сте чували това парче по някой от ретро каналите.

Boston са истински музикален феномен за времето си и те дължат всичко на гения на Том Шолц.

Шолц от дете проявява изключителни умения в математиката и по-късно без проблеми взима диплома от Института по технологии в Масачузец. Талантливият младеж започва работа за Polaroid, а по същото време вече записва демо парчета в мазето на къщата си.

Том Шолц е толкова способен, че записва сам по-голямата част от китарата, баса и кийбордите за дебютния материал на Boston. Едноименният албум излиза през 1976 г. и става истински хит в класациите. Подходът на мултиинструменталиста да записва сам в мазето си, е странен за музикалната му компания, но формулата е повече от успешна. Следващите два материала на групата се представят добре на пазара до 2018 г. Boston са продали над 75 млн. копия от албумите си.

Междувременно Том Шолц използва своите инженери познания, за да изобрети собствен портативен усилвател, наречен Rockman.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види