Снимка: личен архив

Д-р Манол Ивчев: Стоматологията е холистична, иновативна, вълнуваща

На Международния ден на стоматологията поканихме един от водещите ортодонти у нас, за да разкаже повече за иновациите в професията и тенденциите в естетичната и функционална стоматология. Той е сред специалистите у нас, които инвестират знания и умения в решаването на най-тежките случаи на изкривяване не само на зъбите, но и на челюстта, вследствие, на което пациентът има затруднено дишане, говор и дъвчене. За умението да поема и разрешава най-трудните казуси, които изискват цялостно решение на проблема, разказва д-р Манол Ивчев.

Д-р Ивчев, вие сте трето поколение лекар, но единствен в семейството ви избирате денталната медицина и конкретно функционалната стоматология, защо поехте именно в тази посока?

В детството си съм видял добрия пример на моя дядо, който беше лекар по вътрешни болести и беше първият специалист, работил с ехограф в България. Още тогава ми се искаше да тръгна по този път – към иновациите в медицината. Стоматологията се превърна в мой интерес на по-късен етап в детството ми или по-точно в юношеските ми години. Исках да помагам на хората не толкова в посока решаване на дребни проблеми, свързани с кариеси, а да дам шанс за пълноценен живот на онези пациенти, които са родени с неправилна захапка, която провокира редица проблеми – затруднен говор, дишане, хранене... 

Иновациите в медицината впечатляват с всеки изминат ден, те ли се оказват решаващи за най-трудните случаи във вашата работа?

Иновациите в медицината се създават постоянно, което прави работата ми динамична и интересна, но без добрата основа в знанията и без холистичния подход към пациента, никоя иновация не дава траен резултат. Най-ключов фактор за постигане на добри резултати с моите пациенти е холистичният подход. Разглеждаме всеки случай инивидуално и проблемът се третира като част от цялото, като пречка, която касае целия организъм. Често в работата ми се налага да работя и с колеги остеопати и физиотерапевти, защото изкривяванията на долната челюст обикновено са свързани и с изкривяване на цялото тяло. Ето защо след завършено лечение в COLDY DENT Functional Atelier нашите пациенти започват един изцяло нов начин на живот.

В Деня на стоматолога трябва да признаем, че все още поддръжката и зъболечението в България не са на нужното ниво. Къде се корени проблемът за пациентите, в страха или пък във финансовия аспект? Защо българите не се грижат добре за зъбите си?

Не мога да кажа, че българите не умеят да се грижат за зъбите си. В годините съм бил на обучения в над 10 държави и навсякъде хората имат едни и същи задръжки към стоматологията, най-често породени от страха от болката или липсата на търпение в процеса на лечение. Често ми се случва шеговито да споделя на пациент, че все още не съм се научил да изправям зъби и челюсти с поглед и затова се налага да изчака няколко месеца, докато методиката на лечение извърши своята функция.

Относно финансовите параметри на всяко лечение бих си позволил да коментирам единствено факта, че България е сред държавите по света, в които стоматологията е възможно най-достъпна. Това в никакъв случай не може да е повод да се мисли, че не е на добро ниво, защото не малка част от пациентите в кабинета ми са чужденци, които са склонни да инвестират и самолетни билети, и престой в България, само за да могат да решат трайно дадения стоматологичен проблем, който имат. Бих добавил също, че когато човек наистина има проблем в дъвкателния апарат и той не е въпрос само на естетика, а на функция – тогава финансовата инвестиция е наложителна. Нищо друго не може да бъде по-важно от здравето на човека.

А какво могат да подобрят специалистите?

Подходът към пациента. На всички обучения, на които съм присъствал в чужбина, това е основна тема на дискусии – бъдещето на тази професия се корени в холистичния подход или иначе казано – в разглеждане на случая цялостно и третиране на пациента като уникална единица, в която всички процеси са взаимосвързани. Само когато даден проблем се разгледа всеобхватно, може да се реши трайно и ефикасно.

Провеждате също така курсове по функционална стоматология, на какво най-важно учите вашите курсисти?

Тук в България всеки месец организирам обучения по функционална стоматология, като в практиката ми се стремя да предам на колегите опита, който съм придобил от държавите, в които съм се обучавал – Корея, Колумбия, Италия Испания, Румъния, Израел, Америка, Турция. Ако пазя знанията само за себе си, никога няма да се повиши качеството на тези услуги у нас, от което ще загубят и пациентите, и аз самият. Най-често предавам знанията си в посока холистичен подход и адекватно създаване на протокол на лечение. Основа на курсовете в COLDY DENT Functional Atelier е правилното диагностициране и планирането на случаите, а също и цялостната структура и функция на дъвкателния апарат.  

Наскоро се върнахте от посещение в Бразилия, където ви поканиха за гост-лектор на няколко специализирани събития по стоматология. Какво се случи там?

Имах удоволствието да бъда поканен да преподавам в Бразилия от Директора на Факултета по дентална медицина в Sao Paolo (USP) – един от най-престижните университети по стоматология в Южна Америка. Бях поканен и от Директора на Частния университет в град Campinas – Sao Leopoldo Mandic. Включих се в техните специализирани обучения като лектор по функционална стоматология и представих холистични протоколи на диагностика, планиране и лечение на пациенти с нужда от тотална рехабилитация. Също имах възможността да се срещна лично с едно от най-големите имена в естетичната дентална медицина в Бразилия – Rafael Puglisi, с когото планираме бъдещи съвместни проекти в посока обучение и иновации в денталната медицина.     

Какво ще кажете на хората, които мислят, че тяхната аномалия е най-тежка и нелечима и затова не търсят помощ?

Бих им казал, че всеки проблем има решение и само липсата на действие може да ги държи в ситуацията, в която се намират. В нашата клиника решаваме от елементарни случаи на кариеси и леко изкривени зъби до трайно увредени стави, изкривявания в долната челюст, водещи до затруднено дъвчене, говор, дишане и постура. За годините, в които съм стоматолог, с колегите нямаме нито един незавършен или нерешен случай.  

Обичате ли да ходите на зъболекар?

В интерес на истината не изпитвам страх от посещение при колега, но и не мога да кажа, че го правя с огромно удоволствие. Самият аз носех брекети до скоро и затова напълно разбирам тревогите на своите пациенти, страховете им, лекия дискомфорт по време на терапията, а също и безбройните въпроси, свързани с хода на изправянето на зъбите. Когато приключих със собственото си лечение обаче разбрах и друго – какво е удоволствието от това да се усмихваш със самочувствие.

На професионалния празник на стоматолога как с три думи бихте обрисували вашата професия?

Холистична, иновативна, вълнуваща.

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види