Източник: Twitter

55 години Куентин Тарантино!

Независимо дали е харесван или хулен, Тарантино има на своя страна най-важното за един артист – разпознаваем стил. Тарантино не се губи между тенденциите и модите, защото успя сам да си създаде жанр.

Режисьорът е известен киноманиак, който е работил във видеотека, и в този храм на седмото изкуство вероятно е получил своето просветление. Сценариите му да са агресивни и напомпани с холивудски клишета, които да са обърнати наопаки и въпреки това да са запомнящи се. Героите му лесно да стават култови, а историите му да се преплитат една в друга и да изтъкават една вселена, която да се разгръща десетилетие след десетилетие в киното.    

Филмите на Куентин Тарантино са пълни с холивудски звезди, но в тях има една мръсна уличност и не добре скрит отблясък от ъндърграунд корените на режисьора. Големият талант интерпретира влиянията си, малкият талант ги копира. Тарантино е добър пример за първото, защото влиянията му от европейско кино, блекспойтешйън, хорър, уестърн, кунг фу, полицейски филми и какво ли още не, си личат отдалеч. Но самият Тарантино не прави такива филми. Историите са си негови.

Подобен род режисьори не са много в световното кино, а от по-ново време Куентин Тарантино е буквално един от малцината на пръстите на едната ръка.

Ето 6 факта за някои от култовите му филми по случай рождения ден на режисьора, който е на 27 март.

Jackie Brown 

Този филм от 1997 г. е адаптация по книгата на Елмър Леонард "Rum Punch" и е единствената филмова адаптация на Тарантино в пълнотметражен филм. "Jackie Brown" е силно повлиян от блекспойтейшън филмите от 70-те като "Foxy Brown", в който участва Пам Гриър. Гриър е в главната роля в "Jackie Brown", което е типичен Тарантино-ход. Сред другите актьори в продукцията са Робърт де Ниро, Самюъл Джексън, Бриджит Фонда и Майкъл Кийтън.

Тарантино обича да разпръсква герои и идеи из всичките си филми и често ги събира в един филм, като добър пример за това е колата на Пам Гриър във филма. Нейната Honda Civic е същата, която кара героят на Брус Уилис – Буч в "Pulp Fiction". Същият автомобил може да бъде видян и в "Kill Bill: Volume 2".

Four Rooms

За този филм от 1995 г. четирима различни режисьори снимат по една част от историята, която се развива в четири стаи на един и същи хотел на Нова година. Отделните сюжети са много слабо или въобще не са свързани помежду си, а като обединяващ герой е рецепционистът-пиколо-носач, изигран от Тим Рот.

Във "Four Rooms" Тарантино снима последната част от филма, наречена "The Man Form Hollywood". Тя е слабо базирана на творчеството на Роалд Дал и по-специално на краткия разказ "Man from the South" от 1948 г. Разказът е адаптиран и през 1960 г. като епизод от "Alfred Hitchcock Presents" със Стив Макуийн и младия Хю Лори.

Разбира се, във версията на Тарантино той е взел стореното от Хичкок и го е разрушил и взривил, после събрал наново, после го е омесил и накрая го е изваял в една нова по-налудничава форма.

Друг факт за "The Man Form Hollywood" е, че Брус Уилис не е записан сред актьорите във филма, въпреки че участва. Причината е, че той иска да се снима безплатно като жест към приятеля си Куентин. Проблемът е, че просъюзът на актьорите не позволява това, затова Уилис решава да изиграе правилата и въобще да не присъства като име във финалните надписи.

 

Inglourious Basterds

Ролята на Кристоф Валц като нацистки офицер му отвори вратите за Холивуд. Може да се каже, че той е бил късметлия, защото австриецът не е бил първи избор на Тарантино.

Ролята е била предвидена за Леонардо ди Каприо, който не успява за "Inglourious Basterds", но се представя повече от добре в "Django Unchained". В същия филм участва и... Кристоф Валц.

По същия начин Ди Каприо ще участва в следващия филм на Тарантино - "Once Upon a Time in Hollywood", който трябва да излезе през 2019 г. Действието на филма се развива по времето на прочутите убийства на клана Менсън в Лос Анджелис през 1969 г. В тази продукция ще видим и Брад Пит, който пък има главна роля в... "Inglourious Basterds".

Reservoir Dogs

Филмът излиза през 1992 г. и веднага се превръща в класика на независимото кино, но името му остава неясно. Самият режисьор никога не дава точно обяснение за заглавието.

Феновете обаче ровят неуморно и от техните проучвания започват теориите. Според най-известната от тях, Тарантино е препоръчвал филма "Au revoir les enfants" на клиент във видеотеката си, но клиентът е сбъркал името с "Reservoir Dogs".

Според други източници приятелката на Тарантино му е препоръчала филма и самият той е сбъркал името. Според трета версия това е комбинация от имената на филмите "Au revoir les enfants" на Луис Мал и "Straw Dogs" на Сам Пекинпа.

Друг интересен факт за филма е, че имало възможност друг режисьор да го заснеме. Тони Скот е харесал сценариите на Тарантино за "Reservoir Dogs" и "True Romance", но в крайна сметка е предпочел втория. Тарантино пък снима "Reservoir Dogs" с актьорски състав, който включва имена като Харви Кайтел и Стив Бушеми, а самият Тери Гилиъм е консултант и изпълнителен продуцент.

Pulp Fiction

Героят на Джон Травола в "Pulp Fiction" безспорно е един от най-запомнящите се пресонажи в киното в последните трийсетина години, а танцът му с Ума Търман е бил пресъздаван многократно под различни форми в други филмови, телевизионни и театрални продукции.

Култовият филм от 1992 г. събира на едно място много класен актьорски състав - Тим Рот, Самюъл Джексън, Ума Търман, Харви Кайтел, Брус Уилис, Траволта и др. Интересното е, че именно ролята на Траволта е била писана за... Майкъл Медсън.

Медсън е бил уговорен за ролята, но по-късно се оттегля, заради снимките на уестърна "Wyatt Earp" с Кевин Костнър. И може би за добро.

Сега си представете този танцьор...

...като този танцьор.

 

From Dusk till Dawn

Тарантино пише сценария за този филм, за да представи възможностите на компанията за специални ефекти KNB. В отмяна те правят базплатно специалните ефекти в една от сцените.

"From Dusk till Dawn" е и холивудският дебют на телевизионния актьор Джордж Клуни. Тарантино се запознава с него, след като е режисирал епизода "Motherhood" от медицинския сериал "Спешно отделение" през 1995 г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види