Весна Вулович

Най-големите късметлии в историята

Понякога късметът помага на хората да постигнат каквото искат или да спасят живота си. В някои много редки случаи обаче този късмет изгелжда толкова извънреден и необясним, че направо изглежда невероятен.

Рузвелт

Теодор Рузвелт

Теодор Рузвелт е един от най-популярните американски президенти в историята. Рузвелт е изключително колоритна личност и заради това е трудно да се опише с няколко изречения, но все пак: американецът е писател, историк, полицай, военен, политик и общественик, който гори в делата на своето време и сам е техен мотор. А за това се иска много късмет.

Рузвелт организира доброволчески конен отряд за Испанско-американската война в Куба от 1898 г., в състава на който има всякакви хора - трапери, индианци, каубои, миньори и шерифи. Самият Рузвелт изгаря от желание да се бие и има изключителен късмет по време на битката при Кетъл Хил. Тогава той лично повежда фронталната атака срещу испанските позиции и не е улучен нито веднъж от куршумите, докато препуска срещу тях.

По-късно късметът не спира да му се усмихва. Рузвелт е вицепрезидент на Уилям Маккинли, а на 42 години самият той става президент, защото Маккинли е убит при атентат през 1901 г. На този пост Рузвелт се доказва като един от най-способните политици в американската история. Част от постиженията му са построяването на Панамския канал и получаването на Нобелова награда за мир за посредничеството му за прекратяване на Руско-японската война през 1906 г.

И все пак Рузвелт е прострелян, но не в Куба, а в Америка. През 1912 г. той отново се кандидатира за президент и преди реч пред избиратели в щата Уисконсин, политикът е прострелян в гърдите от съдържателя на заведение Джон Шранк. Рузвелт не умира, защото има невероятен късмет. Куршумът е спрян от педесетината листове хартия с речта и железните очила във вътрешния му джоб. След това Рузвелт изнася 90-минутна реч. Шранк умира в лудница и през цялото време твърди, че покушението е било поръчано от духа на покойния президент Маккинли.

През същата 1912 г. Рузвелт губи изборите, но повежда експедиция в Амазония. Условията са много тежки и трима души умират в джунглата, а самият Рузвелт едва не загива от рана в крака. Биткаджийският му дух не утихва дори на стари години и той иска да огранизира доброволчески отряд, който да се бие в Първата световна война, но намеренията му са пресечени от президента Уилсън. Теди Рузвелт умира от тривиална причина като сърдечни проблеми през 1919 г.

Цутому Ямагучи

Цутому Ямагучи

През целия си живот Ямагучи е яростен противник на атомните бомби и затова си има повече от основателна причина. Той е служител на компанията Мицубиши през Втората световна война и пътува по работа към Хирошима през 1945 г., когато американските самолети пускат първата атомна бомба. Ямагучи по чудо оцелява въпреки раните си и дори се връща при семейството си в Нагазаки тъкмо навреме за втората бомба.

Ямагучи отново оцелява и през 2009 г. Япония официално призна, че той е единственият човек, преживял и двете бомбардировки. Напук на всичко Ямагучи живее до 93 години и умира през 2010 г. в Нагазаки.

Весна Вулович

Тази стюардеса от Белград става истинска югославска знаменитост, защото държи рекорда на Гинес за човек, оцелял след падане от най-голяма височина.

По график Весна дори не е трябвало да бъде на работа за полет на JAT Flight 367, който се разбива в Чехословакия на на 26 януари 1972 г. След взрив в багажното отделение на самолета машината пада и всички, освен стюардесата умират. Самата тя оцелява по някакво чудо след падане от 10,160 метра. Вулович прекарва 16 месеца в кома и не само, че се събужда, но се възстановява почти изцяло. Още по-невероятното е, че тя няма никакви спомени от катастрофата и отново иска да работи като стюардеса. Компанията обаче й отказва и предлага работа в офис.

Инцидентът прави Весна Вулович една от най-известните личности в Югославия. Самата тя подкрепя публично продемократичните протести през 1990 г. и е открит поддръжник на Демокартическата партия в Сърбия. Весна умира на 66-годишна възраст през 2016 г.

Рой Съливан

Рой Съливан

Историята на пазача в американския национален парк Шенандоа е по-скоро трагична въпреки невероятния му късмет. Той е рекордьор от книгата на Гинес като човека, удрян най-много пъти от мълнии.

Рой е ударен от светкавица за първи път през 1942 г., а по-късно и през 1969 г., 1970 г., 1972 г., 1973 г., 1976 г. и 1977 г. Самият той твърди, че му се е случвало и като дете, когато е помагал на баща си на нивата. Привличането на мълниите към Съливан наистина е феноменално, защото съпругата му също е ударена от мълния, докато той й помага да събере прането на двора.

Рой Съливан оцелява, след като е удрян най-малко 7 пъти от мълнии, но се простелва сам през 1983 г.

Лудгер Силбарис

Лудгер Силбарис

През 1902 г. на остров Мартиника в Карибско море изригва вулканът Пелее. Унищожението е грандиозно, а намиращият се в основните на вулкана град Сен Пиер буквално е изтрит от картата. Цялата му популация от 40 хил. души загива освен трима. Едно момиче успява да избяга с лодка в океана, един човек има късмет, защото къщата му остава встрани от потока на лавата, а третият случай е най-интересен.

Вечерта преди апокалипсиса общият работник Лудгер е арестуван и хвърлен в тъмницата. Причините за това не са съвсем ясни – за пиянско сбиване или убийство, но при всички положения това не му е за първи път. По време на изригването Лудгер е в подземната си килия и именно железните врати и каменните стени на затвора спасяват живота му. Той оцелява като съблича дрехите си и уринира върху тях и после с тях запушва процепите на вратата. Горещината от газовете от вулкана причинява тежки изгаряния на Лудгер, но не го убива като съгражданите му и той е спасен няколко дни по-късно.

Катастрофата на Мартиника добива международна известнтост и това донася слава на Лудгер. Именно тя му осигурява работа в прочутия цирк на Барнъм, където той избира сценичната си фамилия Силбарис.

Адолф Сакс

Адолф Сакс

Изобретателят на саксофона от дете майстори кларинети. Белгиецът е направил и инструменти като саксотубата, саксохорната и саксотромбата. Освен това той е истински късметлия, че е преживял детството си.

Списъкът със смъртоносни трагедии, които се случват на Адолф, наистина е впечатляващ. Като дете той пада от третия етаж по глава върху твърда скала и първоначално са го помислили за мъртъв. Освен това той е поглъщал сярна киселина, както и игла. Сакс оживява след експлозия, както и след като е залят от горещ тиган. Върху него са падали камъни и той едва не се удавя в река.

Въпреки всичко това Адолф Сакс доживява до 79- годишна възраст.

Бил Морган

През 1999 г. шофьорът на камион Бил Морган живее в каравана и лошият му късмет не се изчерпва с това. Австралиецът преживява тежка автомобилна катастрофа и е считан за мъртъв от докторите. Но Бил се събужда след 14 минути. След това оцелява в болницата без поддържащи системи и прекарва в кома само 12 дни.

Чудото е невероятно и той отпразнува своето възкресение с лотариен билет. Късметът отново сработва и Морган печели около 20 хил. американски долара. Още по-невероятното е, че журналисти от местна медия отиват да му направят интервю за случая. Те искат да пресъздадат сцената с билета и му дават друг билет. Морган търка билетчето и пред камерите печели 250 хиляди долара. Поразен като от мълния, той се обажда на годеницата си пред камерите, за да й каже, че ще си купуват нова къща.

Вижте материала в клипчето долу:

 

Фране Селак

Хърватинът Селак е истинско чудо на природата. Той е във влак, който дерайлира и пада в замръзнала река през 1962 г. Успяват да го извадят, а той оцелява, въпреки че е със счупена ръка и с хипотермия.

Фране Селак

Още по-впечатляващото е как Фране оцелява след самолетна катастрофа през 1963 г. Вратата на самолета е повредена и Фране е изхвърлен навън от въздушната струя, но има нечуван късмет. Той пада точно върху една купа сено, а самолетът се разбива и загива 19 души. Все пак точно тази история от късметлийската биография на Фране не е потвърдена официално.

Въпреки това списъкът с преживелици на хърватина е впечатляващ. През 1966 г. той пътува в автобус, който пада в езеро, и Селак успява да изплува от водата с леки наранявания. През 1970 г. колата му се запалва и той успява да избяга преди да се взриви. В друг инцидент изригват пламъци през вентилацията на автомобила му. През 1995 г. Фране е ударен от автобус в Загреб, но се разминава без сериозни наранявания. През 1996 г. на един тесен планински път колата на Селак отлита през мантинелата и той изпада навън, защото не носи колан. Фране обаче се хваща за едно дърво и оцелява, а колата пада на 90 метра в пропастта. Все пак, съдбата се усмихва на Фране и два дни след неговия 73-ти рожден ден през 2003 г. той печели еквивалента на 1,110,000 долара от хърватската национална лотария.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види