Снимка: Getty Images/Guliver

Владимир Путин, Вашингтон и ядрените оръжия

Президентът Владимир Путин разказа вчера в годишното обръщение към руския парламент какво е успяла да направи Русия и какъв пробив предстои да извърши, пише "Росийская газета". Експерт на московския официоз обаче изтъква като "най-ярки раздели" от документа текстовете за укрепването на руския отбранителен потенциал.

Сред ключовите моменти в посланието "Комерсант" изтъква "гарантираното осигуряване на отбранителната способност" на Русия. Путин описа за пръв път хода на нови стратегически важни разработки на ядрени и хиперзвукови оръжия, като разсекрети част от данните им, и за други нови оръжия, пише вестникът под заглавие "Балистична икономика". Според негови източници всички тези проекти фигурират в новата програма за въоръжаване на Русия през 2018-2027 г., утвърдена неотдавна със секретен указ от Путин.

Москва заяви пред всички, че притежава принципно нови свръхмощни оръжия - "неприятна новина за президента и конгреса на САЩ", отбелязва "Независимая газета".

Изданието нарича "кулминация" на обръщението думите на Путин, че Русия създава своите най-нови системи стратегически оръжия в отговор на едностранното оттегляне на САЩ от Договора за противоракетна отбрана и разполагането на американски системи за ПРО в Щатите и в други страни.

В редакционен коментар за това "послание към САЩ в присъствието на Федералното събрание" всекидневникът се пита "може ли да бъдат решени амбициозни икономически задачи чрез демонстрация на военна сила".

Путин разчита, че САЩ ще се осъзнаят, ще спрат оръжейната надпревара, ще влязат в преговори с Русия, ще сключат нови споразумения, сиреч ще признаят, че не могат да излязат наглава с нея. Този сценарий обаче изглежда слабо вероятен. По-скоро неговият тон ще се възприеме като агресивен, в унисон с образа на "Русия, която застрашава света". И новите инструменти за натиск върху Руската федерация ще получат обосновка в очите на западната публика, прогнозира "Независимая газета".

Според "Известия" обаче "Русия не само гарантира своята сигурност, а не позволява и да бъде изместен световният силов баланс, да се осигури безнаказана употреба на различни видове оръжия срещу коя да е страна на планетата. Тъкмо затова миротворческите подходи на Русия намират все по-осезаема подкрепа в най-различни точки от земното кълбо", твърди вестникът.

"Милитаристкият екстаз в обръщението" на Путин към парламента, предназначено всъщност по-скоро за външния свят, "няма прецеденти не само през 18-годишното му управление, но и през цялата най-нова руска история", пише "Ведомости".

На този фон очевидно бледнеят дори аналогичните речи на съветски лидери като Андропов или Хрушчов, се казва в статията.

Фактически пред света бе демонстрирана нова политическа конструкция въз основа на "военно доминиране на Русия в света, невъзпирано от съществуващи и бъдещи системи за противоракетна и противовъздушна отбрана", констатира изданието.

"Проверете и повярвайте, това не е блъф, заяви Путин. А закриляна от новия ядрен щит, ще разцъфне една благополучна, сита и в добро здраве страна на средната класа, за каквато по един или друг начин президентът вече е споменавал. Нова страховита Русия - ето какъв е изглежда образът на бъдещето, с който Путин тръгва към четвърти мандат и с който един ден ще остави страната", заключава "Ведомости".

Според политолога Глеб Павловски клиповете, демонстрирани от Путин, няма да изплашат американските военни. "Затова пък всички телевизии ще показват с какво всъщност се занимават руснаците - не им стигат Крим и Донбас, та искат да владеят въздуха, водата и континентите".

Това ще се използва с пропагандна цел и ще се приеме като заплаха с ядрена война, насочена към целия свят, смята експертът. Така според него Путин е започнал "кампания за по-нататъшна демонизация на Русия".

"Най-новите оръжия станаха ударен елемент от предизборното послание на Владимир Путин", коментира опозиционният "Новая газета".

Вестникът припомня редица "социално-икономически цели, свързвани от президента с евентуалния му нов мандат": вдигане на руския БВП с 50 на сто, растеж на икономиката с темпо, надхвърлящо средното за света - при изоставане днес с 1-2 процента, повишаване на средната продължителност на живота в Русия и др. Но "в икономическата сфера Кремъл няма с какво да изненада своите избиратели и му е още по-трудно да се отчете за резултата от последните години. Постиженията тук са изчезващо малки, ако не броим рекордните темпове, с които изтичат капитали от страната, и стремителното свиване на руския дял от общия световен БВП", пише той.

"И в Русия, и в останалия свят сега ще се обсъжда само военнополитическият смисъл" на вчерашното обръщение на Путин - "остава загадка как държавата едновременно може да поема нови социални ангажименти и да стартира надпревара във въоръжаването", се казва в материала.

"В рамките на realpolitik е ясно, че Кремъл хвърля на масата своя последен коз - напомня за ядрения потенциал на съветската свръхдържава, който по думите на Путин не само че не е ръждясал през последните години, но е видимо обновен и подсилен. Част от западните елити навярно ще видят тук отчаян опит за пазарлък. Ще се намерят обаче и други, които ще поемат предизвикателството", предрича "Новая газета".

В същото време според Робърт Бърнс от Асошиейтед прес твърдението на Русия, че е разработила нови стратегически оръжия, недосегаеми за отбраната на Запада, едва ли ще променят баланса на силите в света. Руските ядрени ракети вече разполагат с потенциала да анихилират САЩ, а стратегията на американската отбрана е основана главно върху сдържащата заплаха с масиран ядрен отговор, а не върху непробиваем щит срещу руските ракети.

Някои анализатори казват, че изявленията на президента Владимир Путин за новите въоръжения може би ще ускорят зараждащата се според тях надпревара със САЩ във въоръжаването. Миналия месец САЩ назоваха Русия като главната причина за необходимостта да се разработят две нови ядрени оръжия: бойна глава с малка мощ за изстрелвана от подводница балистична ракета и ядрени крилати ракети с морско базиране.

Администрацията на Доналд Тръмп обеща да увеличи ядрената мощ на САЩ, като същевременно критикува увеличаването на ядрената мощ на Русия. Малко вероятно е думите на Путин да променят това уравнение или да отклонят администрацията на Тръмп от пътя за модернизиране на целия ядрен арсенал на САЩ, което ще струва стотици милиарди долара, като същевременно се разширява противоракетната отбрана.

Във вчерашната си реч в Москва за състоянието на страната, произнесена дни преди той да спечели, както се очаква, пореден шестгодишен президентски мандат, Путин каза, че сред неговите нови оръжия са задвижваните от атомна енергия крилата ракета, подводен дрон с ядрен двигател, които могат да носят ядрени бойни глави, както и хиперзвукова ракета, която няма аналог в света.

Наскоро Пентагонът спомена за разработването от Русия на две от тези оръжия: подводния дрон с междуконтинентален обсег и хиперзвуковия "плъзгащ се летателен апарат", каквото оръжие разработват също Вашингтон и Пекин. Пентагонът не е говорил публично за споменатата от Путин крилата ракета с ядрен двигател. Тя напомня за разработките в САЩ през 60-те години на подобно оръжие, наричано "Голямата тояга", който проект накрая е бил изоставен.

Белият дом омаловажи думите на Путин.

"Президентът Путин потвърди нещо, което отдавна е известно на правителството на Съединените щати, но което Русия отричаше", каза говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс като реакция на речта на Путин.

Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт отбеляза, че Путин е говорил преди изборите на 18 март. "Смятаме, че той иска да се хареса на публиката", каза тя и добави, че хвалбите на Путин са безотговорни. Тя каза, че за нея е било "жалко" да гледа руската видеоанимация, показана от Путин по време на речта му, изобразяваща, както каза тя, "ядрена атака срещу Съединените щати". Тя назова тази анимация "безвкусна".

Независимо, че Путин каза, че неговите съобщения целят да привлекат вниманието на Америка, той каза също, че е отворен за диалог със САЩ.

"Ние не сплашваме никого, няма да нападаме някого, ние нямаме намерение на отнемаме нещо от някого", каза той.

Путин твърди, че неговите нови оръжия ще направят безполезни отбранителните системи на САЩ и Европа, намеквайки за рязко повишаване на залозите в продължителната борба за стабилност в света след Студената война. Москва отдавна заплашва, че ще намери технологичен начин да преодолее западната система за противоракетна отбрана, която възприема като заплаха срещу себе си и която Западът отрича да е насочена срещу Русия.

Томас Карако, експерт по противоракетна отбрана в Центъра за стратегически и международни изследвания, каза, че изявленията на Путин са в унисон с по-широкия модел на руските идеи за ядреното оръжие и ролята на Русия в света. Администрацията на Тръмп тълкува руските изявления и действия от последните няколко години, вкл. анексирането на Крим и военната намеси в Източна Украйна, като изискващи засилване на възпиращата ядрена мощ на САЩ.

Говорителката на Пентагона Дейна У. Уайт заяви, че САЩ ще продължават да настояват, че противоракетната отбрана на САЩ не е заплаха за Русия. "Тук не става дума за отбрана; това е за възпиране", каза тя и добави, че министерството на отбраната не е изненадано от изявленията на Путин за оръжията.

Според Микаела Додж, експерт по противоракетна отбрана във Фондация "Херитидж", изявленията на Путин потвърждават, че администрацията на Тръмп е била права да изгради обявената си наскоро оценка за политиката си за ядрените оръжия около безпокойството, което буди Русия.

Становището на администрацията се свежда до това, че руската политика и действия съдържат потенциала да създадат погрешна преценка, която да доведе до безконтролна ескалация на конфликт в Европа. В частност тя изтъква руската доктрина, известна като "ескалирай, за да деескалираш". Тази доктрина предвижда Москва да използва или да заплашва да използва ядрено оръжие с малка мощност в ограничен конвенционален конфликт в Европа с идеята, че като прави това, ще принуди САЩ и НАТО да отстъпят.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види