Източник: Pinterest

Възможността Си Цзинпин да стане пожизнен президент на Китай безпокои останалия свят

Бен Дули, Франс прес

След няколко дни китайският президент Си Цзинпин ще получи възможността да се задържи на власт до края на живота си. Това е потенциален фактор за безпокойство за останалия свят, въпреки че въздействието върху отношенията със Запада остава трудно предсказуем, смятат анализатори.

Китайската комунистическа партия (ККП) тези дни призова да бъде променена конституцията и да се премахне ограничението от два петгодишни президентски мандата. Това би позволило на Си, който стана президент през 2013 г., да се задържи на този пост и след 2023 г.

"Вече разполага с огромна власт, но не е ясно как смята да я използва", обобщава Кери Браун, директор на института "Лау Чайна" към лондонския Кралски колеж.

"Ако целта е да се отговори на предизвикателствата пред Китай, тогава това е положително. Иначе има риск да е изключително проблемно", каза той.

Възходът на Пекин понякога поражда тревога заради териториалните му претенции в Южнокитайско море, откриването през 2017 г. на първата му военна база в чужбина (в Джибути) и растящото му влияние на Запад.

Си Цзинпин задвижи една от най-големите търговски и инфраструктурни програми в историята: "Новите пътища на коприната". Проект на стойност 1000 милиарда долара, който поражда голям интерес, но и подозрение за китайските намерения.

В Китай перспективата за безсрочно президентско управление на Си Цзинпин бе приветствана от официалния печат като гаранция за стабилност.

"Ако той ръководи страната в много дълъг период, отношенията с чужбина ще са стабилни и предсказуеми", изтъква У Синбо, експерт по американска политика в университета "Фудан" в Шанхай.

"Нещо хубаво"

Премахването на ограничението на броя мандати много вероятно ще бъде прието от подчиненото на ККП Общокитайско събрание на народните представители, китайският парламент, чиято годишна сесия започва в понеделник.

В Русия, където президентът Владимир Путин се е закотвил на държавния връх от 17 години, реакциите като цяло са били положителни според експерта от института "Карнеги" в Москва Александър Габуев.

Някои местни наблюдатели изразиха безпокойство от възможно завръщане на авторитаризма в Китай, но Кремъл смята, че "задържането на Си на власт след 2023 г. е нещо хубаво", особено в момент, когато "отношенията със Запада се влошават все повече с всеки следващ месец", смята Габуев.

Откакто Доналд Тръмп бе избран за президент на САЩ, Пекин се опитва да запълни празнотата, която остави Вашингтон с оттеглянето си от търговски договори и Парижкото споразумение за климата.

"Получаването на разрешение да станеш пожизнен автократ от изцяло подчинен на режима законодателен орган обаче не е нещо, което може да спечели уважението на ръководителите на демократични страни", смята Орвил Шел от института "Ейжа съсайъти" в Ню Йорк.

Един свръхсилен Си Цзинпин може да бъде приет лошо от Австралия, Нова Зеландия или САЩ, където засилващото се влияние на Пекин вече тревожи мнозина конгресмени.

Диктатор? 

Запитан по този въпрос, Белият дом се измъкна с думите, че решението "принадлежи на Китай".

Китайският президент вероятно ще се държи по-твърдо във външната политика, предрича анализаторката Бони Глейзър от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Очаква се при тази своя неоспорима власт Си Цзинпин да бъде все по-заобиколен от угодници, които няма да смеят да проявяват инакомислие.

"Малко вероятно е да получи балансирани и обективни мнения и съвети. Може да стане жертва на предоверяване", безпокои се Глейзър.

Това може например да доведе до "още по-силно" предявяване на териториалните претенции на Пекин към съседите му в Южнокитайско море (Виетнам, Филипините, Малайзия) и Източнокитайско море (Япония), смята тя.

Удължаването на мандата "поражда още повече тревоги за Китай и намеренията му в чужбина. Всички ще изтълкуват ставащото като превръщането на Си в диктатор. Което прави Китай още по-плашещ", подчертава Ерик Хъндман, специалист по международни отношения в Нюйоркския университет в Шанхай.

Превод: Христо Попов, БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види