Снимка: Getty Images

Тереза Мей нарече неприемливо предложението на ЕС за ирландската граница

Британският премиер Тереза Мей нарече неприемливо предложението на ЕС за ирландската граница, предаде Асошиейтед прес.

В публикуван днес от Европейската комисия проект на споразумението за излизане на Великобритания от ЕС има предложение британската провинция Северна Ирландия да остане в митнически съюз с ЕС и в единния му пазар и след Брекзит, за да няма физическа граница между между нея и Република Ирландия, която е член на ЕС.

В текста се допълва, че мярката ще влезе в сила, ако не може да бъде намерено друго решение на проблема с границата.

В реч в парламента днес Мей заяви, че подобен вариант ще "подкопае единния пазар на Обединеното кралство" чрез създаване на практика на граница между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания. "Никой премиер на Обединеното кралство не би се съгласил на това", каза тя и допълни, че така ще бъде подкопано и конституционното единство на нейната държава.

Мей обаче посочи, че Великобритания ще работи с ЕС по неговите предложения и остава "напълно ангажирана" да не се допусне поява на физическа граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Договаряне на нов митнически съюз с ЕС ще бъде предателство към резултатите от референдума от 2016 г., заяви британският премиер, цитирана от Ройтерс. 

По този начин тя отправи предизвикателство към предложението на опозиционната Лейбъристка партия между Обединеното кралство и ЕС да има митнически съюз и след Брекзит.

Мей заяви, че правителството й иска да сключи споразумение с ЕС, което да дава на Великобритания контрол над нейните закони, граници и финанси и което да не предвижда физическа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Лидерът на по-малкия партньор в британското правителство - Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия Арлин Фостър заяви, че публикуваният днес от ЕК проект на споразумение за излизането на Великобритания е "неприемлив от конституционна гледна точка".

"Проектът на ЕС е неприемлив от конституционна гледна точка и ще бъде икономически катастрофален за Северна Ирландия", написа тя в Туитър. "Приветствам ангажимента на правителството на Нейно величество да не допусне появата в Ирландско море на нова граница. Северна Ирландия трябва да има свободен достъп до британския пазар."

Република Ирландия приветства публикувания от ЕК вариант за проект на споразумението за Брекзит. Нейното правителство обяви същевременно, че е готово да обсъди и други варианти, когато Великобритания изложи своите виждания за това как да се запазят свободната търговия и достъп през границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Когато догодина Лондон напусне ЕС, 500-километровата граница ще бъде единствената граница по суша между Обединеното кралство и съюза.

Това превръща въпроса в един от най-трудните в преговорите за Брекзит с оглед на конфликта в миналото в Северна Ирландия и враждата между населяващите я общности, представителите на едната от които се определят като британци, а на другата като ирландци. Фактът, че през границата има свободно движение на стоки и хора допринесе в значителна степен в Северна Ирландия да се намали напрежението, след като през 1998 г.

Беше сключено мирното споразумение, станало известно под името Споразумението от Разпети петък, отбелязва Асошиейтед прес.

През декември Лондон и Брюксел се споразумяха границата да остане отворена и след Брекзит, но оставиха открит въпроса как ще стане това на практика.

Представяйки днес проекта на ЕС за споразумение за излизането на Обединеното кралство, главният преговарящ от европейска страна в преговорите за Брекзит Мишел Барние заяви, че има три начина това да стане:

Чрез сключване на бъдещо споразумение за свободна търговия между Великобритания и ЕС;

Чрез "конкретни алтернативи", например технологични алтернативи на физическата граница, за които Брюксел заяви, че все още чака Великобритания да предложи;

Чрез оставане на Северна Ирландия в единния европейски пазар и митнически съюз. В документа на ЕС се предлага да бъде обособено "единно регулаторно пространство между ЕС и Обединеното кралство, що се отнася до Северна Ирландия". Посочва се, че в това пространство няма да има вътрешни граници, мита и ограничения за вноса и износа.

Тъкмо последният вариант разпали дебати във Великобритания: според подкрепящите Брекзит политици това представлява въвеждане на граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство и така Лондон няма да може да напусне изцяло ЕС.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види