Снимки: Getty Images

Най-големите изпълнители от неанглоговорящи държави

Достатъчно трудно е да се отделят успешните изпълнители, които не са от САЩ и Великобритания. Още по-трудно е да се посочат онези, които въобще не са от англоговорящи държави (съжалявам, Боб Марли) или са станали постигнали международен успех като солови артисти (съжалявам, ABBA).

Вижте кои са те.

Хулио Иглесиас

Вероятно неочаквано за мнозина, но именно Иглесиас старши е сред малцината изпълнители от неанглоговряща държава, които достигат по продажби някои от най-големите имена от САЩ и Великобритания. Логично той е и най-продаваният латино изпълнител на всички времена.

Хулио Иглесиас започва своята кариера на международния фестивал Бенидорм в Мадрид през 1968 г. В следващото десетилетие той се утвърждава като една от най-големите европейски музикални звезди. Това му донася договор с международен лейбъл през 1979 г., а с времето Хулио Иглесис разбива още повече женски сърца и класации, като продажбите от албумите му до наши дни достигат впечатляващите 100 млн. бройки.

Трябва да се каже, че той успява да направи това за 50 години, в рамките на 80 албума, в които има песни на 14 различни езика.

Джони Холидей

Джони Холидей има толкова успешна кариера, че в родината му все още никой не може да го засенчи. Просто защото над 100 млн. копия от албумите на Джони са продадени по цял свят, а във Франция името му е синоним на рок музика.

Певецът започва през 60-те години, като пее американски и английски рокенрол класики на френски. С времето той се прочува извън границите на Франция и записва с някои от най-големите имена от англоговорящия рок свят. Последният албум на ветерана излезе през 2016 г. и се казва "Rester vivant tou".

Адриано Челентано

Още един ветеран от славната ера на европейската култура от средата на миналия век. Адриано Челентано сам по себе си е епоха в италианската музика и кино. Известен с характерната си усмивка, Челентано е един от проводниците на рокенрола в Италия. Като професионалист той се е доказал като истинска ренесансова личност – певец, композитор, актьор, режисьор, продуцент.

Челентано пробива в музиката през 1959 г., а през 60-те и 70-те години е един от най-разпознаваемите европейски артисти. Той издава 38 албума в кариерата си, като продажбите от тях в целия свят са над 150 млн.

Кариерата му съвпада с възхода на италианското кино от същия период и Челентано участва в над 40 филма. По-късно той дори започва да пише филмова музика и създава мюзикъл. Като режисьор пък печели Златната палма за филма си "Yuppi Du".

За последно 80-годишният изпълнител се появи на концерт през 2012 г. След 18-годишна пауза Челентано изпя редица от хитовете си по италианския Canale 5, а изпълненията му в две поредни вечери са гледани от над 9 млн. души.

Шакира

Присъствието й в тази класация не е учудващо, предвид постиженията на колумбийската певица. Родена в Баранкия, тя първоначално не постига успех, но късметът й се усмихва и в края на 20. век младата Шакира вече е известна в Латинска Америка с над 10 млн. броя продадени албума.

Причината в останалата част по света въобще да разберем за нея е сингълът й "Whenever, Wherever", с който тя пробива на англоезичния пазар през 2002 г. Шакира изгражда впечатляваща кариера в началото на 21. век с песни като "Hips Don't Lie" или песента за Световната първенство по футбол в ЮАР през 2010г. – "Waka Waka (This Time for Africa)".

Днес Шакира е най-добре продаваният изпълнител от Южна Америка с продажби от над 125 млн. бройки по целия свят.

Бьорк

Трудно е да се определи стилът на Бьорк, по-скоро за 40-годишната си кариера тя успя да изгради нещо уникално като форма и съдържание.

Исландската певица започва с рок формацията The Sugarcubes, които пробиват с песента "Birthday" в класациите за алтернативна музика на САЩ и Великобритания  през 1987 г. Соловата й кариера през 90-те е повече от успешна, като Бьорк неизменно разширява хоризонта на творческите си търсения с колаборации и мултимедийни проекти.

Песните й, колкото и да са странни, винаги са се харесвали и са попадали в международните класации, а три от тях – "It's Oh So Quiet", "Army of Me", and "Hyperballad" са достигали до английския топ 10.

Продажбите на албумите на Бьорк са около 30 млн. копия по света, а певицата се доказа и като актриса, след като взе наградата от фестивала в Кан за участието си във филма "Dancer in the Dark" през 2000 г.

Ману Чао

По документи Хосе Мануел Томас Артур Чао е французин от испански произход, но по дух той произхожда от целия свят. Музиката на Ману Чао звучи като естествено продължение на песните на Боб Марли, но в пленителен мутликултурен микс, който музикантът развива още от края на 80-те години.

Ману Чао постига успех още с групата си Mano Negra, която е най-известната алтернативна банда във Франция в края на 80-те и началото на 90-те години. Експлозивният микс от пънк, ска, хип-хоп, латино печели множество фенове в околните държави и особено много в Латинска Америка, понеже голяма част от песните на групата са на испански. 

След разпадането на Mano Negra през 1995 г. Ману Чао развива уникален стил, в който пънкът отстъпва място на многобройни и разнообразни влияния, усетени по улиците на целия свят. Чао прави неочакван пробив на международния пазар през 1998 г. с албума "Clandestino", в който той предоставя новия звук на международната музика – ритмични, кратки парчета, в които се пее на английски, испански, френски, често в една и съща песен.

Например, просто няма начин да не сте чували това парче.

Успехът на Ману Чао го прави един от малцината алтернативни музиканти, които са имали голям мейнстрийм успех, без това да повиляе особено на посланията в музиката им.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види